Για 12 άτομα ()
1. Ζεματίζετε για 3 – 4 λεπτά τα μαύρα λάχανα και τα στραγγίζετε καλά. Τα απλώνετε σε μια πιατέλα ένα ένα, για να μην κολλήσουν. Αφού κρυώσουν, αφαιρείτε με το μαχαίρι το χονδρό κοτσάνι και χωρίζετε κάθε φύλλο στα δύο.
2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τους δύο κιμάδες, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο, το ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, τον πελτέ και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
3. Παίρνετε ένα - ένα φύλλο και κρατώντας το κατά μήκος βάζετε επάνω λίγη από τη γέμιση. Διπλώνετε το φύλλο από πάνω, μετά κλείνετε τις άκρες και κατόπιν τυλίγετεσε ρολό αλλά όχι σφιχτά, για να είναι αφράτοι.
4. Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τις ροδέλες πατάτας και από επάνω αραδιάζετε τους σαρμάδες, τον ένα κοντά στον άλλο.
5. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 3 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζετε μ' ένα βαρύ πιάτο για να μην ανοίξουν και τους βράζετε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για ακόμα 35 με 40 λεπτά.
6. Σε ένα μπολ βάζετε το στραγγιστό γιαούρτι και το τριμμένο σκόρδο. Προσθέτετε λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε σε ανάλαφρη σάλτσα. Περιχύνετε τους ντολμάδες που έχετε σερβίρει σε κάθε πιάτο.
Μπορείτε να το σερβίρετε και με σάλτσα αυγολέμονο