alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

dolmas-mauro top

Το μαύρο λάχανο είναι πολύ διαδεδομένο στην Ποντιακή κουζίνα. Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι πολύ νόστιμοι γιατί περιέχουν πρόβειο κιμά ανάμεικτο με μοσχαρίσιο

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΟΥΡΤΙΟΥ

dolmas-mauro top

Το μαύρο λάχανο είναι πολύ διαδεδομένο στην Ποντιακή κουζίνα. Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι πολύ νόστιμοι γιατί περιέχουν πρόβειο κιμά ανάμεικτο με μοσχαρίσιο

Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 14€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 1/2 κιλό φύλλα από μαύρα λάχανα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1/4 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/4 κιλό κιμά πρόβειο
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα πολτοποιημένα
  • 1 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε ροδέλες

Για τη σάλτσα

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολοτοποιημένες
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζεματίζετε για 3 – 4 λεπτά τα μαύρα λάχανα και τα στραγγίζετε καλά. Τα απλώνετε σε μια πιατέλα ένα ένα, για να μην κολλήσουν. Αφού κρυώσουν, αφαιρείτε με το μαχαίρι το χονδρό κοτσάνι και χωρίζετε κάθε φύλλο στα δύο.


2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τους δύο κιμάδες, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο, το ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, τον πελτέ και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι.


3. Παίρνετε ένα - ένα φύλλο και κρατώντας το κατά μήκος βάζετε επάνω λίγη από τη γέμιση. Διπλώνετε το φύλλο από πάνω, μετά κλείνετε τις άκρες και κατόπιν τυλίγετεσε ρολό αλλά όχι σφιχτά, για να είναι αφράτοι.


4. Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τις ροδέλες πατάτας και από επάνω αραδιάζετε τους σαρμάδες, τον ένα κοντά στον άλλο.


5. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 3 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζετε μ' ένα βαρύ πιάτο για να μην ανοίξουν και τους βράζετε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για ακόμα 35 με 40 λεπτά.


6. Σε ένα μπολ βάζετε το στραγγιστό γιαούρτι και το τριμμένο σκόρδο. Προσθέτετε λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε σε ανάλαφρη σάλτσα. Περιχύνετε τους ντολμάδες που έχετε σερβίρει σε κάθε πιάτο.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε να το σερβίρετε και με σάλτσα αυγολέμονο



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face