Για 12 άτομα ()
1. Ζεματίζετε το λάχανο σε μπόλικο βραστό νερό για 7-8 λεπτά. Αφήνετε το λάχανο να κρυώσει και αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που είναι πιο σκληρά. Κρατάτε τα μαλακά αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια.
2. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί και το περνάτε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνετε 6 – 7 φύλλα από το λάχανο στην βάση και τα ραντίζετε μεταξύ τους με ελαιόλαδο.
3. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το μπέικον και την ζάχαρη σε ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να καραμελώσουν.
4. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το λεμόνι μαζί με το κρεμμύδι και το μπέικον, ¼ φλιτζάνι ζωμό και 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Δουλεύετε την γέμιση με το χέρι σας να αναμιχθούν πολύ καλά τα υλικά.
5. Απλώνετε την γέμιση επάνω από τα φύλλα της βάσης και σκεπάζετε χαλαρά με τα υπόλοιπα 5 - 6 φύλλα. Χαράζετε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι . Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τον υπόλοιπο ζωμό. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Αν θέλετε μπορείτε να περιχύσετε τον λαχανοντολμά και με λίγο βούτυρο αλλά πρέπει να παραλείψετε το ελαιόλαδο.