Για 6 άτομα ()
1. Κόβετε τα λαχανικά στο πάνω μέρος τους δημιουργώντας «καπάκια». Τα ανοίγετε και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε με προσοχή τη σάρκα τους. Την ψιλοκόβετε σε ένα μπολ, αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνετε μέσα σε κάθε άδειο λαχανικό λίγο αλάτι και τα γυρνάτε ανάποδα να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά,( τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το καρότο, την αγκινάρα, το κολοκύθι), το μάραθο ή το δυόσμο, το ρύζι, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά. Γεμίζετε τα λαχανικά μέχρι επάνω και τα κλείνετε με το καπάκι τους.
3. Αραδιάζετε τα γεμισμένα λαχανικά σε ένα ταψί, τοποθετείτε ανάμεσα στα λαχανικά τις πατάτες, τα περιχύνετε με την τριμμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό και τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο. Τα ψήνετε σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο στους 150 βαθμούς για μιάμιση ώρα. Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε τα γεμιστά να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό.
Μπορείτε να σοτάρετε τα λαχανικά αν θέλετε για 5-6 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία πριν γεμίσετε τα λαχανικά σας. Επίσης μπορείτε να σκεπάσετε τα γεμιστά και με αμπελόφυλλα για να προστατεύσετε από το κάψιμο.