Για 8 άτομα ()
1. Τοποθετείτε τις μπάμιες σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το ξινόγαλα στις μπάμιες, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Αφήνετε στην άκρη για 30'.
2. Σε μια μεγάλη με βαρύ πάτο κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε μέτρια θερμοκρασία. Σε ένα ρηχό πιάτο, ανακατεύετε το καλαμποκάλευρο, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι μαύρο. Πασπαλίζετε τις μπάμιες με το μείγμα του καλαμποκάλευρου και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν για περίπου 4'. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τις μπάμιες σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και αλατίζετε.
3. Για να φτιάξετε τη σάλτσα, στον κάδο του μπλέντερ ρίχνετε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας, το κύμινο, τον μαϊντανό το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να ενσωματωθούν μεταξύ τους. Σερβίρετε τη σάλτσα δίπλα στις ζεστές τηγανιτές μπάμιες.
Δεν χρειάζεται να βράσετε από πριν, έστω και για λίγο, τις μπάμιες. Αν είναι μεγάλες τις κόβετε στη μέση.