Για 12 άτομα ()
1. Διαλέγουμε χοντρά καρότα. Τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε κατά μήκος σε μπαστούνια 4 - 5 εκ.
2. Πασπαλίζουμε τον πάτο μιας ρηχής κατσαρόλας με την καστανή ζάχαρη και τοποθετούμε τα μπαστουνάκια καρότου το ένα δίπλα στο άλλο.
3. Περιχύνουμε με τους χυμούς εσπεριδοειδών, το συκόμελο το βούτυρο , τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού.
4. Μαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα για 20' και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
5. Αναποδογυρίζουμε τα καραμελωμένα καρότα σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.
Αντί για συκόμελο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα «βαρύ» μέλι από πεύκο ή καστανιά.