Για 6 άτομα ()
1. Καθαρίζετε την φάβα από τις πετρούλες και τα μαύρα στίγματα. Την πλένετε γρήγορα κάτω από κρύο νερό. Την μαγειρεύετε στην κατσαρόλα βάζοντας 4-5 φλιτζάνια νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία, έως ότου πήξει και γίνει αρκετά παχύρρευστη. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα της φάβας αλλά οπωσδήποτε θα χρειαστείτε 25-30 λεπτά.
2. Αφού βράσει την περνάτε από τον μύλο των λαχανικών ή από το μπλέντερ μέχρι να γίνει μια εντελώς ομοιογενής παχύρρευστη κρέμα.
3. Ετοιμάζετε τη σάλτσα της κάπαρης ως εξής: σοτάρετε σε μια κατσαρόλα στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε την κάπαρη, την οποία έχετε ξεπλύνει καλά σε άφθονο νερό. Τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά και προσθέτετε τα ντοματίνια, το κρασί, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 10-15 λεπτά όλα τα υλικά.
4. Σερβίρετε την φάβα σε μια πιατέλα. Μ' ένα κουτάλι δημιουργείτε στο κέντρο μικρά βαθουλώματα. Περιχύνετε με την ζεστή σάλτσα κάπαρης και τη σερβίρετε αμέσως ζεστή.
Προσθέσετε για ακόμα πιο πλούσια γεύση μερικές πράσινες ψιλοκομμένες ελιές τις οποίες έχετε ξαλμυρίσει πριν ή λίγο βρασμένο παντζάρι για χρώμα αντί για ντομάτα.