alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

prasopita top

Παραδοσιακή πίτα από το Ζαγόρι με υπέροχη γλυκιά γεύση από μελωμένο πράσο και φέτα

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

prasopita top

Παραδοσιακή πίτα από το Ζαγόρι με υπέροχη γλυκιά γεύση από μελωμένο πράσο και φέτα

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
20 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 9€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για τη γέμιση

  • 1 1/2 κιλό πράσα
  • 2 φλιτζάνια φέτα
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σουπ. αλάτι
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το φύλλο

  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλυκ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη ζύμη, τοποθετώντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη μαγιά διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνετε, προσθέτοντας σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, για να πάρετε μια ομοιογενή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε για 20 λεπτά περίπου, έως ότου αρχίσει να διπλασιάζεται σε όγκο.


2. Για τη γέμιση, ψιλοκόβετε τα πράσα και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ, τα αλατίζετε και αρχίζετε να τα τρίβετε. Όταν γίνουν μία σκουροπράσινη μάζα, τα τοποθετείτε σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσουν πολύ καλά τα νερά τους.


3. Τα μεταφέρετε σε καθαρό μπολ, και εκεί τα ανακατεύετε με τη φέτα, τα χτυπημένα αυγά, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.


4. Χωρίζετε τη ζύμη σε επτά μπαλάκια. Ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε φύλλο διαμέτρου λίγο μεγαλύτερη από το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε, τα φύλλα πρέπει να έχουν περιθώριο να κρέμονται γύρω από τα τοιχώματα του σκεύους.


5. Λαδώνετε το ταψί. Στρώνετε 3 φύλλα, τα οποία θα λαδώσετε ενδιάμεσα. Απλώνετε το 1/3 της γέμισης και τοποθετείτε άλλο ένα φύλλο. Συνεχίζετε διαδοχικά, μέχρι να τελειώσουν τα δύο υλικά, και σκεπάζετε με τέσσερα λεπτά φύλλα που επίσης θα λαδώσετε μεταξύ τους. Διπλώνετε το μέρος των φύλλων που εξέχει, φροντίζοντας να μη συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα ζύμης στην περίμετρο του ταψιού.


6. Χαράζετε την πίτα, λαδώνετε την επιφάνειά της και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Η πίτα πρέπει να σιγοψηθεί για 60 λεπτά περίπου, για να πάρει όμορφο ρόδινο χρώμα.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Πολύ ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε την πίτα με τα πράσα ανάμικτη με κιμά μοσχαρίσιο. Στην περίπτωση αυτή θα σοτάρετε τον κιμά για 10 λεπτά με ένα μικρό κρεμμύδι στην κατσαρόλα. Μειώστε όμως την ποσότητα της φέτας. Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο χρησιμοποιήστε 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face