alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

dolmadakia top

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί έχουν μια δικιά τους αυτόνομη γεύση, μοναδική, διακριτική και υπέροχα αυτάρκης

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

dolmadakia top

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί έχουν μια δικιά τους αυτόνομη γεύση, μοναδική, διακριτική και υπέροχα αυτάρκης

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 14€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 400 γρ. αµπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
  • 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 1/2 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
  • 1 µατσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο
  • 1 κουτ.γλυκ. δυόσµο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σουπ. µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • 1 µατσάκι φρέσκα κρεµµύδάκια ψιλοκοµµένα
  • 1 κιλό κρεµµύδια ξερά τριμμένα
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Γεμίζετε μια βαθιά κατσαρόλα με 7-8 φλιτζάνια νερό και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά να βράσει. Ρίχνετε τα μισά αμπελόφυλλα, τα ζεματίζετε και από τις δύο πλευρές και τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα. Αν χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα από βάζο παραλείπετε αυτήν την διαδικασία.


2. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι. ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και στη συνέχεια ρίχνετε το ρύζι, χυμό 1/2 λεμονιού, τον άνηθο το μαϊντανό και το δυόσµο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και σοτάρετε τα υλικά για 5 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.


3. Στρώνετε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με περίπου 10 αμπελόφυλλα, ώστε να καλυφθεί καλά. Απλώνετε ένα αμπελόφυλλο σε ένα πιάτο και βάζετε στη μια άκρη του 1 κ.γ. γέμιση και τυλίγετε σε σφιχτό ρολό, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα, ώστε να κλείσετε καλά τη γέμιση και να μην σκορπίσει κατά το βράσιμο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.


4. Αραδιάζετε τα ντολμαδάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο σε κυκλικό σχηματισμό, στην κατσαρόλα την οποία στρώσατε με τα φύλλα. Σκεπάζετε από πάνω τα ντολμαδάκια με άλλα 10 φύλλα και τα καλύπτετε με ένα πιάτο διαμέτρου λίγο μικρότερης από αυτής της κατσαρόλας. Προσθέτετε 3-4 φλιτζάνια νερό, φροντίζοντας να καλύπτει το πιάτο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετείτε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Σιγοβράζετε τα ντολμαδάκια για 45 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 15 λεπτά.


5. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε με προσοχή το πιάτο από το σκεύος και μεταφέρετε τα ντολμαδάκια σε μια πιατέλα. Σερβίρετε με το γιαούρτι, στο οποίο έχετε ανακατέψει τον δυόσμο, και αν θέλετε με λίγες φέτες λεμονιού.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Όσο περισσότερα κρεμμύδια ξερά βάλετε στα ντολμαδάκια τόσο πιο νόστιμα θα γίνουν. Εναλλακτικά μπορείτε να στρώσετε τον πάτο της κατσαρόλας φέτες πατάτας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face