Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε με κρύο νερό πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζετε σε μια κατσαρόλα σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 25-30 λεπτά. Τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.
2. Τοποθετείτε τον πουρέ σε ένα μπολ και προσθέτετε μέσα σε αυτό το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και την κάπαρη ψιλοκομμένη. Ανακατεύετε τη σαλάτα πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Γαρνίρετε και σερβίρετε σε μια πιατέλα με ολόκληρα καπαρόφυλλα ή αγγουράκια κάπαρης.
Μην βάλετε να πολτοποιήσετε τις πατάτες στο μπλέντερ γιατί θα πάρετε ένα "λαστιχωτό" πουρέ. Εγώ προσωπικά δεν τις περνάω ούτε από τον μύλο του πουρέ αλλά τις βράζω και τις πατάω με το πιρούνι γιατί είναι ωραίο να υπάρχουν και μερικά κομματάκια από τις πατάτες στο μείγμα.