Για 4 άτομα ()
1. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη.
2. Πλένετε τις πατάτες κάτω από άφθονο κρύο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και όχι θολό. Σουρώνετε τις πατάτες. Ρίχνετε το ζωμό στην κατσαρόλα, προσθέτετε τις πατάτες αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι και το φύλλο δάφνης.
3. Αφήνετε το μείγμα να βράσει, αφαιρείτε τυχόν αφρό που θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια και στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι. Σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να λιώνουν, περίπου για 30 λεπτά. Αφαιρείτε το φύλλο δάφνης.
4. Πολτοποιείτε με προσοχή το μείγμα στο μπέλντερ ή κατευθείαν στην κατσαρόλα με ραβδομπέλντερ.
5. Ζεσταίνετε την σούπα και σερβίρετε σε καυτά μπολ. Περιχύνετε κάθε μπολ σούπας με 1 κ.σ. ξινόγαλο, πασπαλίζετε με λίγα φύλλα δυόσμου ή μαϊντανού.
Aν θέλετε ακόμα πιο στιβαρή γεύση στην σούπα σας σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι λίγο μπέικον ή σύγκλινο.