alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

XTAPODI-LADOKOLA-KARMELOMENA-SKORDA large

Φτιάξτε αυτό το πανεύκολο μεζεδάκι και "ρίξτε" το δίπλα σ' ένα υψηλόβαθμο ποτό, όπως το ούζο και το τσίπουρο. Αν το κόψετε κομματάκια, προσθέσετε ελαιόλαδο μαζί με τη σαλτσούλα του και το κλείσετε σ' ένα βάζο θα έχετε για ένα μήνα περίπου ένα έτοιμο συνοδευτικό στο ψυγείο σας

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ

XTAPODI-LADOKOLA-KARMELOMENA-SKORDA large

Φτιάξτε αυτό το πανεύκολο μεζεδάκι και "ρίξτε" το δίπλα σ' ένα υψηλόβαθμο ποτό, όπως το ούζο και το τσίπουρο. Αν το κόψετε κομματάκια, προσθέσετε ελαιόλαδο μαζί με τη σαλτσούλα του και το κλείσετε σ' ένα βάζο θα έχετε για ένα μήνα περίπου ένα έτοιμο συνοδευτικό στο ψυγείο σας

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος: 12€,

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 μεγάλο σκόρδο ακαθάριστο
  • 2 κουτ. σουπ. μέλι
  • 6 κουτ. σουπ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι σε κόκκους
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 3 λαδόκολες χοντρές

Θρεπτικά συστατικά

(διαίτης, Χωρίς Γλουτένη, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Τοποθετείτε το χταπόδι, αφού πρώτα το έχετε πλύνει και καθαρίσει*, σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με ένα φύλλο δάφνης και 2-3 κόκκους πιπέρι, χωρίς καθόλου νερό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το χταπόδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 20΄ έτσι ώστε να βγάλει τα δικά του υγρά.

 

2. Ετοιμάζετε 3 μεγάλα κομμάτια λαδόκολας, διπλωμένα στα 3. Μοιράζετε σε κάθε κομμάτι λαδόκολας το χταπόδι, σκορπάτε τις σκελίδες ακαθάριστο σκόρδο, το μέλι, το μπαλσάμικο, και λίγο από τον ζωμό που έβγαλε το χταπόδι στο τηγάνι, τη δάφνη, μερικούς κόκκους πιπέρι και μπαχάρι και λίγο ελαιόλαδο.


3. Κλείνετε τις λαδόκολλες σχηματίζοντας 3 μικρούς φακέλους. Τα δένετε με ένα σπάγκο κουζίνας καλά και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ψήνετε στον φούρνο στους 180° C για 1 ώρα και 30΄. Σερβίρετε ζεστό.

 

Aπό το βιβλίο "Μαγείρισσα Πρώτων Βοηθειών"
Φωτογραφία:Τίνα Webb

ΧΡΗΣΙΜΟ

Βράζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό για 1 ώρα και 10΄. Το αποθηκεύετε μαζί με το ζουμί του σε ένα μεγάλο βάζο στο ψυγείο, αφού προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξίδι. Όταν θελήσετε να φτιάξετε τη συνταγή σας το τραβάτε από το βάζο, το στραγγίζετε και το ακουμπάτε στην λαδόκολλα με τα υπόλοιπα υλικά.

*Για να καθαρίσετε ένα φρέσκο χταπόδι πρέπει να σκίσετε τη σακούλα και αφαιρέσετε το μελάνι και τα εντόσθια. Τραβάτε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγει τελείως και με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρείτε τα μάτια. Πλένετε καλά το χταπόδι για να φύγει τελείως η άμμος από τη σακούλα και τα πλοκάμια. Ανάλογα με το μέγεθος που έχει το χταπόδι σας, αλλά και το πως θα το μαγειρέψετε, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια ή να το αφήσετε ολόκληρο. Στο χταπόδι δεν προσθέτετε ποτέ αλάτι, εκτός αν το μαγειρέψετε με ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face