Για 6 άτομα ()
1. Τοποθετείτε το χταπόδι, αφού πρώτα το έχετε πλύνει και καθαρίσει*, σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με ένα φύλλο δάφνης και 2-3 κόκκους πιπέρι, χωρίς καθόλου νερό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το χταπόδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 20΄ έτσι ώστε να βγάλει τα δικά του υγρά.
2. Ετοιμάζετε 3 μεγάλα κομμάτια λαδόκολας, διπλωμένα στα 3. Μοιράζετε σε κάθε κομμάτι λαδόκολας το χταπόδι, σκορπάτε τις σκελίδες ακαθάριστο σκόρδο, το μέλι, το μπαλσάμικο, και λίγο από τον ζωμό που έβγαλε το χταπόδι στο τηγάνι, τη δάφνη, μερικούς κόκκους πιπέρι και μπαχάρι και λίγο ελαιόλαδο.
3. Κλείνετε τις λαδόκολλες σχηματίζοντας 3 μικρούς φακέλους. Τα δένετε με ένα σπάγκο κουζίνας καλά και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ψήνετε στον φούρνο στους 180° C για 1 ώρα και 30΄. Σερβίρετε ζεστό.
Aπό το βιβλίο "Μαγείρισσα Πρώτων Βοηθειών"
Φωτογραφία:Τίνα Webb
Βράζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό για 1 ώρα και 10΄. Το αποθηκεύετε μαζί με το ζουμί του σε ένα μεγάλο βάζο στο ψυγείο, αφού προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξίδι. Όταν θελήσετε να φτιάξετε τη συνταγή σας το τραβάτε από το βάζο, το στραγγίζετε και το ακουμπάτε στην λαδόκολλα με τα υπόλοιπα υλικά.
*Για να καθαρίσετε ένα φρέσκο χταπόδι πρέπει να σκίσετε τη σακούλα και αφαιρέσετε το μελάνι και τα εντόσθια. Τραβάτε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγει τελείως και με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρείτε τα μάτια. Πλένετε καλά το χταπόδι για να φύγει τελείως η άμμος από τη σακούλα και τα πλοκάμια. Ανάλογα με το μέγεθος που έχει το χταπόδι σας, αλλά και το πως θα το μαγειρέψετε, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια ή να το αφήσετε ολόκληρο. Στο χταπόδι δεν προσθέτετε ποτέ αλάτι, εκτός αν το μαγειρέψετε με ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό.