Για 8 άτομα ()
1. Πλένετε και καθαρίζετε* το χταπόδι πολύ καλά. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το σοτάρετε στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 7-9΄ μέχρι να ροδίσουν.
2. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να πάρει βράση, περίπου 10΄. Στην συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα με το χταπόδι την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 40-45΄. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα νερό.
3. Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, προσθέτετε 6-7 φλιτζάνια χλιαρό νερό και το αφήνετε να βράσει. Τότε, ρίχνετε τα χιλοπιτάκια στην κατσαρόλα μαζί με το χταπόδι, ανακατεύετε για να μην κολλήσουν και συνεχίζετε το ψήσιμο για 4-5΄περίπου. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
*Για να καθαρίσετε ένα φρέσκο χταπόδι πρέπει να σκίσετε τη σακούλα και αφαιρέσετε το μελάνι και τα εντόσθια. Τραβάτε το στόμα μαζί με το νεύρο για να βγει τελείως και με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρείτε τα μάτια. Πλένετε καλά το χταπόδι για να φύγει τελείως η άμμος από τη σακούλα και τα πλοκάμια. Ανάλογα με το μέγεθος που έχει το χταπόδι σας, αλλά και το πως θα το μαγειρέψετε, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια ή να το αφήσετε ολόκληρο.
Στο χταπόδι δεν προσθέτετε ποτέ αλάτι, εκτός αν το μαγειρέψετε με ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό.