Για 6 άτομα ()
1. Για να φτιάξετε το κουρκούτι, βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, το νισεστέ και τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός ρίχνοντας σιγά την μπύρα μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα. Αφήνετε το μπολ στην άκρη για 30΄.
2. Στο μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα βάζοντας σε ένα μπλέντερ την καρυδόψιχα, το ψωμί, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα.
3. Στη συνέχεια βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα μύδια, αφού πρώτα τα έχετε βουτήξει μέσα στο κουρκούτι. Βυθίζετε τα μύδια μέσα στο ελαιόλαδο με μια τρυπητή κουτάλα και τα τηγανίζετε για 1΄-2΄ μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
4. Αποσύρετε τα μύδια με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε σε πιατέλα μαζί με τη σάλτσα και έχετε τραγανά μύδια που μοιάζουν με μικρά λουκουμαδάκια.
Για τη συγκεκριμένη συνταγή καλό είναι να χρησιμοποιείτε μύδια μεγάλου μεγέθους. Μπορείτε να αφαιρέσετε το σκόρδο και να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Στη σάλτσα εκτός από το καρύδι ταιριάζει πολύ και το λευκό αμύγδαλο. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε ως εξής: Τα πλένετε καλά μαζί με το κέλυφος με νερό βρύσης. Τα τρίβετε με ένα βουρτσάκι ή με σύρμα κουζίνας, ώστε να φύγει η άμμος και όλα όσα υπάρχουν στο εξωτερικό τους. Πιάνετε γερά το μύδι με το ένα χέρι και τραβάτε το γένι του με το άλλο ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Αν βρείτε μύδια που έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει, πρέπει να τα πετάξετε. Επειδή όμως μόλις αφαιρέσετε το γένι του, το μύδι πεθαίνει, θα το κάνετε την τελευταία στιγμή όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε και ποτέ νωρίτερα.