Για 8 άτομα ()
1. Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από τις μεμβράνες τους και τα πλένετε πολύ καλά. Τα μαρινάρετε σε ένα μπολ με τον σπασμένο κόλιανδρο και το χυμό πορτοκαλιού για 20΄.
2. Ρίχνετε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα που έχετε ζεστάνει το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 3'-4'. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το σέλινο που έχετε χοντροκόψει και μαγειρεύετε για 5΄.
3. Σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τα καλαμαράκια, ολόκληρα αν είναι μικρά ή κομμένα σε κομμάτια αν είναι μεγάλα, μαζί με τη μαρινάδα τους και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 25΄- 30΄. Σερβίρετε τα καλαμαράκια ζεστά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σελινόριζα αλλά θα πρέπει αμέσως μόλις την καθαρίσετε και την κόψετε, να τρίψετε τα κομμάτια της με λίγο λεμόνι γιατί χάνει γρήγορα το χρώμα της και αρχίζει να μαυρίζει.