Για 4 άτομα ()
1. Αφαιρείτε από τους βολβούς τα εξωτερικά φύλλα και τα ζεματίζετε σε μια κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξίδι, για 5΄.
2. Στραγγίζετε και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάτε σε ένα μικρό μπολ το ελαιόλαδο μαζί με το ξίδι, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μείγμα πάνω στα φύλλα των βολβών. Τα αφήνετε στη μαρινάδα για 2 ώρες.
3. Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Σε ένα βαρύ και βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την ντομάτα και το πράσινο μέρος του φινόκιο για 2-3΄. Ρίχνετε τα μύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4΄. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 1-2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε 1½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, το κους-κους, τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε και βράζετε για 15- 20΄μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
4. Αφήνετε το κους-κους με τα θαλασσινά να κρυώσουν για 10΄ περίπου. Στραγγίζετε τα φύλλα των βολβών από την μαρινάδα. Τα τοποθετείτε ακτινωτά σε μια πιατέλα. Τα γεμίζετε με το κους-κους, γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο. Σερβίρετε αμέσως.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε τους βολβούς του φινόκιο σε χάρτινες σακούλες στην κάτω μεριά του ψυγείου. Αν αργήσετε να τους μαγειρέψετε καθαρίστε τους, κόψτε τους σε κομμάτια, ζεματίστε για 3-4΄ σε βραστό νερό, τα σουρώνετε και αποθηκεύετε στην κατάψυξη. Θα τα χρησιμοποιείτε για να εμπλουτίσετε χορτόπιτες και ψάρια πλακί στον φούρνο. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε ως εξής: Τα πλένετε καλά μαζί με το κέλυφος με νερό βρύσης. Τα τρίβετε με ένα βουρτσάκι ή με σύρμα κουζίνας, ώστε να φύγει η άμμος και όλα όσα υπάρχουν στο εξωτερικό τους. Πιάνετε γερά το μύδι με το ένα χέρι και τραβάτε το γένι του με το άλλο ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Αν βρείτε μύδια που έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει, πρέπει να τα πετάξετε. Επειδή όμως μόλις αφαιρέσετε το γένι του, το μύδι πεθαίνει, θα το κάνετε την τελευταία στιγμή όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε και ποτέ νωρίτερα. * Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κους-κους με ρύζι αμερικανικού τύπου σπυρωτό ή με πλιγούρι.