Για 4 άτομα ()
1. Καθαρίζετε τις σουπιές αφαιρώντας το κεντρικό κόκαλο, τα εντόσθια και το μελάνι τους. Τις πλένετε και τις κόβετε σε κομματάκια, αν είναι μεγάλες. Φυλάτε 3-4 σακουλάκια μελάνι στην άκρη.
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του, χωρίς όμως να ροδίσει.
3. Ρίχνετε τις σουπιές και τις γυρίζετε να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό. Βάζετε το καπάκι και σιγοβράζετε για 30'.
4. Ανοίγετε την κατσαρόλα, ρίχνετε τα μελάνια, το αλάτι, το κρασί, ανακατεύετε και συνεχίζετε το βράσιμο με το καπάκι ανοιχτό για 25'- 30', μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να μείνουν μόνο με το λάδι τους. Σερβίρετε με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε κάποια μέρη της Ελλάδας αρωματίζουν το φαγητό με μάραθο.