Για 12 κομμάτια ()
1. Στον κάδο του πολυμίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τις 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη και την βανίλια, σε μέτρια ταχύτητα για 15’, μέχρι να ασπρίσει και να θυμίζει μους.
2. Στην συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι και τελευταία τ’ αμύγδαλα (κομμένα καλύτερα στο χέρι για να τα νιώθουμε καλύτερα στο στόμα). Όταν ζύμη είναι έτοιμη, πλάστε τους κουραμπιέδες σε μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα καρύδι, φροντίζοντας να τους φτιάχνετε στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όλοι ομοιόμορφα. Μοιράστε τους κουραμπιέδες σε δύο ταψιά με λαδόκολλα, τοποθετημένοι αραιά μεταξύ τους διότι θα φουσκώσουν.
3. Προθερμάνετε τον φούρνο και τους ψήστε για 35-40’ στους 160°C. Στο τέλος του ψησίματος, οι κουραμπιέδες θα πρέπει να έχουν πάρει ελάχιστο χρώμα. Αφήστε τους στο ταψί και βάλτε τους στην άκρη να κρυώσουν καλά για 2 ώρες.
4. Σε σκεύος μπεν μαρί (μπολ που να κάθεται πάνω σε νερό που κοχλάζει δίχως να ακουμπάει στον πάτο του σκεύους) ρίξτε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και περιμένετε να λιώσει ανακατεύοντας τακτικά με μία σπάτουλα. Προσθέστε το βούτυρο που θα δώσει γυαλάδα στην σοκολάτα. Δίχως να αποσύρετε το σκεύος από την φωτιά (για να μην πήξει η σοκολάτα) ρίχνετε έναν-έναν τον κουραμπιέ και τον γυρίζετε με δύο πιρούνια και από τις δύο πλευρές να καλυφθεί με σοκολάτα και κατόπιν τον επιστρέφετε στο ταψί με την λαδόκολλα. Επαναλαμβάνετε την επικάλυψη και με τους υπόλοιπους κουραμπιέδες.
5. Όσο ακόμα η σοκολάτα δεν έχει στερεοποιηθεί γαρνίρετε με τα ολόκληρα αμύγδαλα. Αφήστε τους για 1:30 ώρα σε δροσερό μέρος να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Μπορείτε να πασπαλίσετε τους κουραμπιέδες σας και με φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης.