Για 3 Δωδεκάδες ()
1. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε όλα τα υγρά: το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τον χυμό του πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει την σόδα και ακολουθούν τα μπαχαρικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα καρύδια και την ζάχαρη μαζί με το καβουρντισμένο σουσάμι. Ανακατεύετε πολύ καλά με το χέρι σας ώστε να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά.
2. Ρίχνετε σιγά -σιγά το αλεύρι, όπου έχετε προσθέσει μέσα το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή λαδερή και κάπως μαλακή ζύμη. Απλώνετε την ζύμη επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πατάτε το χέρι σας να ανοίξει σε πάχος 2-3 εκ. Κόβετε στα σχήματα που θέλετε και τα οποία τοποθετείτε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
3. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά . Μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας το μέλι με την ζάχαρη και το νερό για 8-10 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
4. Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα, τα τοποθετείτε λίγα- λίγα επάνω σε μια τρυπητή κουτάλα και όπως είναι ζεστά τα βυθίζετε για 1-2 λεπτά στο κρύο σιρόπι. Τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζετε με το μείγμα από τα καρύδια, το σουσάμι και την κανέλα.
Μπορείτε να τα πλάσετε και σε μικρά μακρόστενα μπισκότα δηλαδή στο κλασσικό σχήμα του μελομακάρονου.