Για 8 άτομα ()
1. Ζεστένετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό μαζί με το γλυκάνισο για 2 με 3 λεπτά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
2. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε λίγο χλιαρό νερό μαζί με την μαγιά, 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγία και να γίνει ένα λείο μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε για 20΄σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
3. Τοποθετήτε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαστίχα. Ανακατεύετε και σχηματίζετε με το χέρι σας στη μέση του μπολ ένα βαθούλωμα όπου ρίχνετε το ελαιόλαδο, το νερό με το γλυκάνισο και το μείγμα με την μαγιά. Ζυμώνετε καλά και σκεπάζετε το ζυμάρι με μια βαμβακερή πετσέτα για 1 ώρα, για να διπλασιαστεί ο όγκος του σε ζεστό περιβάλλον.
4. Μετα από μια ώρα, ζυμώνετε ξανα το ψωμί και το χωρίζετε σε μέση και πλάθετε δύο καρβέλια.
5. Τοποθετείτε τα ψωμάκια σε ελαφρά λαδωμένες λαμαρίνες. Αφήνετε να φουσκώσουν σκεπασμένα για 2 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.
6. Αλείφετε τα ψωμιά από πάνω με αυγό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, πασπαλίζετε με άφθονο σουσάμι και ψήνετε σε φούρνο στους 200 °C για 45΄-50΄. Κόβετε το ψωμί αφού κρυώσει.
Εξαιρετικό ψωμί με διακριτική αρωματική ένταση που ακροβατεί μεταξύ του γλυκού και του ουδέτερου αρτοσκευάσματος. Ωστόσο αν το θέλετε πιο γλυκό μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη ή μέλι.