Για 12 άτομα ()
1. Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύετε την μαγιά με 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά - σιγά 3-4 κουταλιές Της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να σχηματισθεί ένας αραιός χυλός. Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 περίπου λεπτά.
2. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρύδια.
Ανακατεύετε καλά και αρχίζετε σιγά - σιγά να προσθέτετε το αλεύρι και να ζυμώνετε με το χέρι σας ή με το μίξερ μέχρι να αρχίσει να "δένει" η ζύμη. Αν είναι απαραίτητο προσθέτετε, ανάλογα, λίγο ακόμα νερό ή ελάχιστο αλεύρι.
3. Σχηματίζετε ένα μεγάλο στρογγυλό καρβέλι και το μεταφέρετε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί. Περνάτε την επιφάνεια του με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνετε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει, περίπου 30 λεπτά.
4. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ψήνετε τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε την φανουρόπιτα να κρυώσει εντελώς και την πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Μπορείτε να θέλετε πιο πλούσια γεύση να προσθέσετε μαζί με την κανέλα και λίγο τριμμένο γαρίφαλο. Επίσης αντί για άχνη ζάχαρη πασπαλίστε την με λίγο σουσάμι.