Για 8 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τη βάση. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, το κακάο και το ζαχαρούχο γάλα και τα τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μπισκότα, που έχετε προηγουμένως σπάσει με τα χέρια σας σε μικρά κομμάτια, τα φουντούκια και το κονιάκ. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
2. Αδειάζετε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20 εκ. Απλώνετε το μείγμα με μια σπάτουλα ώστε να είναι παντού ισόπαχο. Τοποθετείτε τη φόρμα στην κατάψυξη για 1 ώρα.
3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το παγωτό. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, την πραλίνα φουντουκιού, το ζαχαρούχο γάλα και το ταχίνι και τα χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια αυξάνετε την ταχύτητα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει το μείγμα, περίπου 8 λεπτά. Βγάζετε την φόρμα με τη βάση από την κατάψυξη, αδειάζετε το μείγμα του παγωτού και το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της βάσης με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Τοποθετείτε την φόρμα ξανά στην κατάψυξη για 3 ώρες.
4. Βγάζετε την φόρμα με την τούρτα από το ψυγείο 5 λεπτά πριν τη σερβίρετε, αφαιρείτε το στεφάνι, την μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και την πασπαλίζετε με το κακάο.
Μπορείτε αν θέλετε να γαρνίρετε την τούρτα και με λίγη λιωμένη σοκολάτα (μαύρη ή λευκή ή γάλατος), η οποία θα παγώσει μόλις την περιχύσετε πάνω στην τούρτα.