alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

tourta-sokolatina top

Μια τούρτα σοκολατίνα είναι απαραίτητη και καλοδεχούμενη σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Λατρεμένο γλυκό από μικρούς και μεγάλους

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ

tourta-sokolatina top

Μια τούρτα σοκολατίνα είναι απαραίτητη και καλοδεχούμενη σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Λατρεμένο γλυκό από μικρούς και μεγάλους

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
2 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για την επικάλυψη

  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% περιεκτικότητα σε κακάο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτός 35% λιπαρά
  • 4 κουτ. σουπ. τρούφα σοκολάτας

Για την κρέμα

  • 2 κουτ. σουπ. κακάο
  • 2 κουτ. σουπ. νερό
  • 2 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 65% περιεκτικότητα σε κακάο

Για το πανεσπάνι

  • 6 κρόκους αυγών
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουτ. σουπ. κακάο σε σκόνη
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε το παντεσπάνι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάτε με το μίξερ χειρός κρόκους αυγών με 3 κ.σ. ζάχαρη μέχρι το αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας σιγά – σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λεπτά. Ενσωματώστε τη μαρέγκα με το μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν.


2. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο, προσθέτετε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύετε καλά με ένα αυγοδάρτη και στη συνέχεια τα προσθέτετε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάζετε το μείγμα σε μια βαθιά στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενο στεφάνη, τον πάτο της οποίας έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, και ψήνετε το παντεσπάνι στους 180 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά.


3. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι το βγάζετε από τη φόρμα και το αφήνετε σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.


4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την κρέμα. Ζεσταίνετε ελαφρά το νερό και διαλύεται το κακάο. Γεμίζετε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Εφαρμόζετε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιου μεγέθους και ρίχνετε μέσα την σοκολάτα. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε την σοκολάτα να λιώσει ανακατεύοντας της με μια σπάτουλα σιλικόνης.


5. Μόλις η σοκολάτα λιώσει την αποσύρεται από την φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτετε το νερό με το κακάο και ανακατεύετε καλά.


6. Σε ένα μπολ με το μίξερ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα σαντιγί στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα και την ενσωματώνετε ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτετε και την υπόλοιπη σαντιγί και ομογενοποιείτε το μείγμα.


7. Φτιάχνετε την τούρτα. Κόβετε το παντεσπάνι, με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χωρίς δόντια, οριζόντια σε τρεις ισόπαχους δίσκους. Σε μια στρογγυλή φόρμα με στεφάνι, τοποθετείτε τον ένα δίσκο παντεσπάνι και απλώνετε από πάνω τη μισή κρέμα σοκολάτας. Βάζετε από πάνω τον δεύτερο δίσκο και απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας. Τέλος τοποθετείτε τον τρίτο δίσκο παντεσπάνι. Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 2 ώρες.


8. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την επικάλυψη. Σε ένα μπολ βάζετε την σοκολάτα ψιλοκομμένη. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και την αφήνετε να βράσει για 1 με 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την κρέμα στο μπολ με την σοκολάτα ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.


9. Βγάζετε τη φόρμα από το ψυγείο, ανοίγετε το στεφάνι και με μια σπάτουλα μεταφέρετε την τούρτα σε μια σε μια σχάρα. Περιχύνετε την τούρτα με το μείγμα της επικάλυψης και με μια σπάτουλα το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά της. Αφήνετε το γλάσο να σταθεροποιηθεί λίγο, πασπαλίζετε τα πλαϊνά της τούρτας με την τρούφα και στη συνέχεια με μια μεγάλη σπάτουλα τοποθετείτε την τούρτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Την βάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε αν θέλετε να ψήσετε το παντεσπάνι σε τρία ξεχωριστά στρογγυλά ταψάκια 22 εκ., ή να χρησιμοποιήσετε έτοιμα παντεσπάνια



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face