Για 12 άτομα ()
1. Χωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια σε δυο διαφορετικά μπολ. Στο ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός (χρησιμοποιώντας το εξάρτημα σύρμα) τους κρόκους με τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Προσθέτετε το γάλα, το αμύγδαλο, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το αλεύρι. Δουλεύετε το μείγμα ώστε να γίνει ομοιογενές.
2. Στο μπολ με τα ασπράδια ρίχνετε με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα χτυπάτε καλά κι αυτά με το μίξερ χειρός, χρησιμοποιώντας πάλι το εξάρτημα σύρμα, έως ότου σχηματιστεί μια σφικτή μαρέγκα.
3. Με μία σπάτουλα σιλικόνης ενσωματώνετε σιγά - σιγά τη μαρέγκα στο υπόλοιπο μείγμα. Αδειάζετε το χυλό σε ένα βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψί 25x35 εκ. και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35΄.
4. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα για 10΄ περίπου. Η πυκνότητα του σιροπιού πρέπει να μοιάζει με αυτή του ελαιολάδου.
5. Αφήνετε το ραβανί να κρυώσει και το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια αφού κρυώσει και σερβίρετε.
Είναι απαραίτητο να φτιάξετε τη μαρέγκα ώστε να προσθέσετε ανάλαφρη υφή στο γλυκό μια που τόσο το αμύγδαλο όσο και το σιμιγδάλι είναι βαριά υλικά.