Για 15 άτομα ()
1. Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, το ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ, αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία και διαλύετε τη μαγιά μέσα σε αυτό μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα . Το σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε για 10΄.
2. Ρίχνετε στο μπολ με τη μαγιά το ελαιόλαδο, τα αυγά χτυπημένα και στη συνέχεια το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλεύρι. Τα ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας ή το μίξερ μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σφιχτή ζύμη.
3. Το 1/3 της ζύμης το χωρίζετε και προσθέτετε σ' αυτό την κανέλα, τη ζάχαρη, το κακάο και το ξαναζυμώνετε πολύ καλά μέχρι ν' αποκτήσει ενιαίο χρώμα. Χωρίζετε τη λευκή ζύμη σε 3 κομμάτια και τη σοκολατένια με το κακάο σε άλλα τρία.
4. Βάζετε το λευκό ζυμάρι σε μια επιφάνεια εργασίας ελαφρά αλευρωμένη και μ' έναν πλάστη την ανοίγετε σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 1 εκ. Τη ζύμη με το κακάο την πλάθετε σε μπαστουνάκι, πάχους περίπου 2,5-3 εκ. Τυλίγετε την άσπρη ζύμη γύρω από το καφέ μπαστουνάκι σε σχήμα ρολό.
5. Κόβετε τη ζύμη κάθετα με ένα μαχαίρι, ώστε να σχηματιστούν ροδέλες πάχους 2 εκ. Τοποθετείτε τα ρολάκια σε ένα ταψί. (Δεν χρειάζεται να λαδώσετε το ταψί). Αφήνετε μισή ώρα να φουσκώσουν, σκεπασμένα με βαμβακερή πετσέτα σε ζεστό μέρος και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄ στους 180 βαθμούς.
6. Για το σιρόπι, βράζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά σας για 10΄, μέχρι να έχετε ένα δεμένο και ομοιόμορφο σιρόπι. Περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι τα ροξάκια αφού έχουν κρυώσει εντελώς.
Επειδή περιέχουν μαγιά και σιρόπι μπορεί μετά τη δεύτερη μέρα να σας ξυνίσουν, γι' αυτό καλά είναι να τα διατηρείτε στο ψυγείο κλεισμένα σ' ένα τάπερ.