Για 6 άτομα ()
1. Αδειάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και το αφήνετε να κάψει πολύ καλά. Ρίχνετε αμέσως το σιμιγδάλι και αρχίζετε με γρήγορες κινήσεις να ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το ανακάτεμα για ακόμα 25 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το σιμιγδάλι. Τότε προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά.
2. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ρίχνετε την ζάχαρη στο καυτό νερό και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι έτσι ώστε η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτετε και το ξύσμα λεμονιού.
3. Μόλις το σιμιγδάλι και το αλεύρι ψηθούν και πάρουν ένα αρκετά σκούρο καφέ χρώμα, ρίχνετε σιγά-σιγά το σιρόπι και ανακατεύετε συνέχεια, έτσι ώστε να μην σας φουσκώσει πολύ και σας ξεχειλίσει. Όταν το σιμιγδάλι και το αλεύρι απορροφήσουν το σιρόπι, κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα για 10 λεπτά περίπου.
4. Παίρνετε με το κουτάλι της σούπας λίγο-λίγο τον χαλβά και τον τοποθετείτε σε μια πιατέλα ή ακόμη καλύτερα πάνω σε λεμονόφυλλα ή φύλλα νεραντζιάς. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε.
Αντί για ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετιμέζι ή χαρουπόμελο. Τότε όμως θα έχετε μια εντελώς διαφορετική γεύση στο στόμα με μια υποψία πικρίλας να αφήνει τη γλυκύτητα, και να κάνει αισθητή την παρουσία της μόνο στο πίσω μέρος του ουρανίσκου.