Για 12 άτομα ()
1. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και την χτυπάτε για 4 λεπτά με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνει σαντιγί. Τοποθετείτε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά.
2. Γεμίζετε μία κατσαρόλα με νερό κατά τα 2/3. Εφαρμόζετε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιου μεγέθους και την βάζετε σε χαμηλή φωτιά (διαδικασία μπεν μαρί). Ρίχνετε στο μπολ το αυγό, τη ζάχαρη άχνη, και τους κρόκους αυγών και ανακατεύετε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για 7 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνετε για 4 λεπτά να κρυώσει. Προσθέτετε την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, το βούτυρο και το κακάο. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
3. Βάζετε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να κρυώσει. Μετά από 30 λεπτά βγάζετε το μείγμα σοκολάτας και τη σαντιγί από το ψυγείο και τα ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4. Καλύπτετε με μια διάφανη μεμβράνη μια φόρμα σιλικόνης διαστάσεων 25x10 εκ. ώστε να εξέχει από τα πλαϊνά της.
5. Αδειάζετε τα 2/3 του μείγματος της μαρκίζ στην φόρμα, αραδιάζετε τα σμέουρα και προσθέτετε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα ώστε να καλυφθούν. Τοποθετείτε τη φόρμα στο ψυγείο να παγώσει για 9 ώρες. Για να ξεφορμάρετε εύκολα την μαρκίζ όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος την τοποθετείτε σε ένα βαθύ ταψί που έχετε γεμίσει με ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε μετά από 5 λεπτά. Διακοσμείτε με τα σμέουρα.
Αντί για σμέουρα μπορείτε να βάλετε κομπόστα βύσσινα ή ένα μείγμα από φρούτα του δάσους φρέσκα ή κατεψυγμένα