Για 8 άτομα ()
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα βάζετε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 25x35 εκ. για να προθερμανθεί. Ανοίγετε τη σφολιάτα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την στρώνετε στο ταψί. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη βάση της ζύμης και έπειτα απλώνετε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί στην επιφάνειά της και τη γεμίζετε με όσπρια. Ψήνετε τη ζύμη για 15 λεπτά, έπειτα αφαιρείτε τα όσπρια και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει.
2. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά. Προθέτετε τα αμύγδαλα και το ξύσμα του μανταρινιού και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
3. Με ένα κουτάλι απλώνετε επάνω από τη ζύμη την κρέμα αραδιάζετε από πάνω τα σύκα κομμένα στα τέσσερα. Βάζετε τη τάρτα πάλι στο φούρνο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε την τάρτα να κρυώσει καλά. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμύγδαλο και σερβίρετε.
Μπορείτε να τη σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή με χτυπημένη κρέμα.