Για 6 άτομα ()
1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας να ροδίσει από όλες τις μεριές. Έπειτα αφαιρείτε το κρέας και ρίχνετε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι να γυαλίσει, στη συνέχεια ξαναβάζετε το κρέας και αμέσως μετά σβήνετε με το κρασί.
2. Προσθέτετε την ντομάτα, μέσα στην οποία έχετε διαλύσει τον πελτέ, τη ζάχαρη,τους κόκκους από το πιπέρι και το μπαχάρι, την κανέλα και τα γαρίφαλα, το αλάτι, τέλος το νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κόκορας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τον κόκορα για 1 -1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας του.
3. Στη συνέχεια αφαιρείτε τον κόκορα από την κατσαρόλα και τον τοποθετείτε σε μια πιατέλα έχοντας αφήσει στη μέση κενό.
4. Στην κατσαρόλα με το ζωμό προσθέτετε λίγο νερό ακόμα, το αφήνετε να βράσει. Προσθέτετε τα μακαρόνια ολόκληρα και τα βράζετε για 10 λεπτά περίπου.
5. Στην πιατέλα με τον κόκορα ρίχνετε στο κενό τα μακαρόνια με τη σάλτσα τους, πασπαλίζετε με λίγο τυρί και σερβίρετε.
Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή και με φαρδιές ταλιατέλες.