alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

foccacia-sika top

Ότι καλύτερο έχετε ποτέ σκεφτεί για να συνοδεύσετε το κρασί σας. Δυνατή και φίνα γεύση που ισορροπεί την γλύκα των ώριμων σύκων με την δυνατή και ιδιαίτερη γεύση του τυριού

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ

foccacia-sika top

Ότι καλύτερο έχετε ποτέ σκεφτεί για να συνοδεύσετε το κρασί σας. Δυνατή και φίνα γεύση που ισορροπεί την γλύκα των ώριμων σύκων με την δυνατή και ιδιαίτερη γεύση του τυριού

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
1 ώρ. 5 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 14€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα ()

Για από πάνω

  • 10 σύκα κομμενα στα τέσσερα
  • 1 φλιτζάνι γκοργκοντζόλα σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουτ. σουπ. μαύρη ζάχαρη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τη μαγιά. Προσθέτετε το νερό και το αλάτι και χτυπάτε με τον γάντζο στη χαμηλή ταχύτητα για 2΄. Στη συνέχεια χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα για περίπου 3΄. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική.


2. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30΄ περίπου. Τη ζυμώνετε απαλά με τα χέρια σας και αφήνετε να φουσκώσει για άλλα 30΄. Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε να φουσκώσει για άλλα 15'.


3. Δίνετε στη ζύμη στρογγυλό σχήμα, απλώνοντάς την σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Την αφήνετε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πετσέτα, για 15 – 20΄. Για να δώσετε σχήμα στις φοκάτσιες, πατάτε με την παλάμη σας και τεντώνετε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης σε ένα τετράγωνο ρηχό ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι ή αλειμμένο με λάδι.Μόλις πριν το ψήσιμο, σχηματίζετε λακουβίτσες στις φοκάτσιες πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Περάστε με πινέλο άφθονο ελαιόλαδο την επιφάνειά τους.


4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αραδιάζετε πάνω στη ζύμη τα σύκα, πασπαλίζετε με την γκοργκοντζόλα, ζάχαρη και το πιπέρι. Ψήνετε τη φοκάτσια μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα να λιώσει το τυρί και να καραμελώσουν τα σύκα, περίπου 25'. Βγάζετε τη φοκάτσια από το φούρνο και σερβίρετε ζεστή.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αντί για σύκα φτιάξτε την τον χειμώνα με αποξηραμένα δαμάσκηνα που θα μουσκέψετε σε λίγο κόκκινο κρασί πριν.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face