Για 8 άτομα ()
1. Πλένετε το κρέας καλά με κρύο νερό και το κόβετε σε μερίδες.
2. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το κουνέλι. Προσθέτετε στη συνέχεια τον μαϊντανό, το μπαχάρι, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε το φαγητό να ψηθεί για 3'- 4' έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 40' περίπου.
3. Για τη σάλτσα, κόβετε το σκόρδο σε λεπτές φετούλες και ψιλοκόβετε το καρύδι στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Σοτάρετε και ανακατεύετε καλά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, το καρύδι και το σκόρδο, σε χαμηλή θερμοκρασία για 5'.
4. Αφαιρείτε τον ζωμό από την κατσαρόλα με το κουνέλι και τον σουρώνετε με μια λεπτή σήτα. Προσθέτετε 6-7 κουταλιές της σούπας από τον σουρωμένο ζωμό και το ξίδι στο μείγμα με το καρύδι. Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα αποκτήσει λεία και κρεμώδη υφή. Σερβίρετε το κουνέλι ζεστό σε συνδυασμό με την πλούσια καρυδάτη σάλτσα.
Το καρυδάτο κουνέλι, με καταγωγή από τα Ζαγόρια και τα Ιωάννινα, είναι ένα πιάτο που αξιοποιεί τα εξαιρετικής ποιότητας καρύδια της περιοχής.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο σκόρδο ώστε να μετριάσετε την ένταση του φαγητού, η οποία έτσι και αλλιώς είναι αρκετά έντονη λόγω του καρυδιού.