alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

mousakas me agkinares top 24 04 2017

Ανατρεπτικός μουσακάς! Με πρωταγωνιστή την ευγενική γεύση της αγκινάρας!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

mousakas me agkinares top 24 04 2017

Ανατρεπτικός μουσακάς! Με πρωταγωνιστή την ευγενική γεύση της αγκινάρας!

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 6 κεφάλια αγκινάρας φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • 1 κουτ. σουπ. φρυγανιά τριμμένη (+ 1 extra κουταλιά για το πασπάλισμα του ταψιού)
  • 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ή ροζέ
  • 3 κουτ. σουπ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 κουτ. σουπ. ούτυρο αγελαδινό ή 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σουπ. τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι)
  • 3 κουτ. σουπ. νισεστέ
  • 1/2 κουτ.γλυκ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε τις αγκινάρες, τις καθαρίζετε και τις βράζετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και λίγο χυμό λεμονιού, επί 20 λεπτά αν είναι φρέσκιες και μόλις 5 λεπτά αν είναι κατεψυγμένες.


2. Ωστόσο ετοιμάζετε τον κιμά ως εξής: Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το ξερό κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε για 4-5 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, και προσθέτετε ελάχιστο νερό. Σιγοψήνετε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 10 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα και ρίχνετε αμέσως τον μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε και προσθέτετε τέλος, την φρυγανιά, το ξύσμα λεμονιού και το αλατοπίπερο.


3. Στραγγίζετε τις αγκινάρες, κόβετε σε λεπτά φετάκια των 1-1 ½ εκ. Λαδώνετε ελαφρά ένα παραλληλόγραμμο ταψί , πασπαλίζετε με την φρυγανιά και στρώνετε με ένα πλούσιο στρώμα από αγκινάρες. Σκορπάτε από πάνω λίγο κιμά και λίγο κεφαλοτύρι. Συνεχίζετε με ένα στρώμα ακόμα αγκινάρες και τελειώνετε με τον κιμά και λίγο ακόμη κεφαλοτύρι.


4 . Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ ως εξής:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο ,κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το νισεστέ, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, ώστε να μη σας σβολιάσει, και να γί¬νει ένα πηχτός χυλός. Μόλις χλιαρύνει ο χυλός ρίχνετε τους κρόκους των αβγών χτυπημένους και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε το κρύο γάλα και τοποθετεί¬τε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή και ομοιογενής σάλτσα. Ρίχνετε το τυρί και διορθώνετε τη γεύση με λίγο αλάτι και το μοσχοκάρυδο και στρώνετε την κρέμα πάνω από τις αγκινάρες. Ψήνετε για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η σάλτσα.


Σερβίρεται ζεστός.

 

ΧΡΗΣΙΜΟ


Δοκιμάστε να φτιάξετε το μουσακά και με κιμά από κοτόπουλο για πιο ανάλαφρη γεύση.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face