Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε τα κομματάκια κρέας καλά με κρύο νερό. Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα ή σε χύτρα ταχύτητας το κρεμμύδι με το βούτυρο και στη συνέχεια βάζετε τα μικρά κομματάκια κρέας και το ελαιόλαδο. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε για 2’-3’ να βράσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ.
2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ντομάτα τριμμένη ή τον διαλυμένο σε νερό πελτέ, το κρέας, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και προσθέτετε χλιαρό νερό μέχρι να καλύψετε το κρέας.
3. Σκεπάζετε την κατσαρόλα ή τη χύτρα με το ανάλογο καπάκι και αφήνετε να βράσει για μια ώρα.
4. Ρίχνετε μέσα στο κρέας, μόλις είναι έτοιμο, το κεφαλοτύρι, κομμένο σε μικρά κομματάκια.
5. Συνεχίζετε το μαγείρεμα του φαγητού με την κατσαρόλα ή τη χύτρα ανοιχτή για 10’-12’για να πήξει η σάλτσα.
6. Παράλληλα αραδιάζετε τις φέτες από τις μελιτζάνες σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα, αλατίζετε, τις λαδώνετε με ένα πινέλο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
7. Μόλις κρυώσουν, περνάτε με ηλιέλαιο ένα πυρίμαχο σκεύος για γουβετσάκι ή κρέμα καραμελέ και απλώνετε τις μελιτζάνες έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα γύρω γύρω. Οι μελιτζάνες πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν από το χείλος. Τοποθετείτε μια ποσότητα από το μοσχαράκι μέσα και κλείνετε σκεπάζοντας με τις μελιτζάνες που εξέχουν. Περνάτε με ηλιέλαιο την επιφάνεια και ψήνετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Σερβίρετε με σαλτσούλα ντομάτας ή με λίγο γιαουρτάκι στο πλάι.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε με μεγάλο σε ηλικία αρνί. Αν θέλετε να «κόψετε» τη μυρωδιά του αρνιού δοκιμάστε να βάλετε στο βράσιμο ένα ολόκληρο κρεμμύδι πάνω στο οποίο έχετε καρφώσει ένα γαρίφαλο.