Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε τις μελιτζάνες κάτω από τρεχούμενο νερό, τις καθαρίζετε από τα κοτσάνια τους και τις βάζετε για μισή ώρα σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό ώστε να «γλυκάνουν». Σκίζετε τις μελιτζάνες κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις αλατίζετε, γεμίζετε την σχισμή με ένα κομμάτι κεφαλοτύρι, ψιλοκομμένο σκόρδο και το μισό κρεμμύδι.
2. Σε μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το υπόλοιπο κρεμμύδι για 5 λεπτά. Έπειτα, τοποθετείτε τις μελιτζάνες στη σειρά και ρίχνετε από πάνω τη ντομάτα, ένα ποτήρι νερό και τον ξινόχονδρο. Σιγομαγειρεύτε, χωρίς να το ανακατέψετε, για 20 λεπτά. Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρετε.
Ο εμπλουτισμός διαφόρων λαχανικών με την δυνατή γεύση του ξινόχονδρου ήταν πολύ συνηθισμένος. Η ίδια συνταγή μπορεί να εκτελεστεί με φρέσκα φασολάκια, με μπάμιες, με πατάτες. Ο ξινόχοντρος παρασκευάζετε κυρίως στην Κρήτη αλλά και σε κάποιες περιοχές της Τουρκίας, της Συρίας και του Λίβανου.