Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε το σταμναγκάθι πολύ καλά. Το στραγγίζετε από τα πολλά νερά του και το μεταφέρετε σε ένα μπολ. Πασπαλίζετε με το χονδρό αλάτι σκεπάζετε με ένα βαρύ πιάτο και το αφήνετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες να μαραθεί.
2. Μετά από αυτό το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. Βράζετε ένα λίτρο νερό και ρίχνετε μέσα το σταμναγκάθι στραγγισμένο. Το αφήνετε στο βραστό νερό μόλις για 3 λεπτά. Το βάζετε και το μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει τα υγρά του. Αν θέλετε δοκιμάζετε να δείτε αν το σταμναγκάθι είναι αρκετά μαλακό ή όσο βρασμένο το θέλετε.
3. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το απάκι, προσθέτετε τα ντοματίνια, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι, το κόλιανδρο και ανακατεύετε ζωηρά σε δυνατή θερμοκρασία για 1-2 λεπτά.
4. Βάζετε το σταμναγκάθιστο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και περιχύνετε με τα σοταρισμένα ντοματίνια και το απάκι, πασπαλίζετε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το απάκι με καπνιστή γαλοπούλα ή καπνιστή χοιρινή μπριζόλα.