alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

xiougiar top

Διάσημο φαγητό της πολίτικης κουζίνας, το οποίο συναντάμε σε πάρα πολλές παραλλαγές. Μπορείτε σίγουρα να το κάνετε και με αρνί, ή με κιμά

ΧΙΟΥΝΚΙΑΡ - ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

xiougiar top

Διάσημο φαγητό της πολίτικης κουζίνας, το οποίο συναντάμε σε πάρα πολλές παραλλαγές. Μπορείτε σίγουρα να το κάνετε και με αρνί, ή με κιμά

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ. 15 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 15€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα ()

Για τη συνταγή

  • 2 κιλά μοσχαρίσιο κιλότο ή σπάλα, κομμένο σε μπουκιές
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα
  • 1 κιλό ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σουπ. πάπρικα γλυκιά
  • 3 1/2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες, πολύ καλά πλυμένες
  • 4 κουτ. σουπ. χυμό λεμόνι
  • 1 1/4 φλιτζάνι γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 κουτ. σουπ. αλάτι
  • 1 κουτ.γλυκ. λευκό πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Θρεπτικά συστατικά

(Χωρίς Γλουτένη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι τις χαράζετε κάθετα σε ένα σημείο, όχι βαθιά. Τις τοποθετείτε στη σχάρα προθερμασμένου φούρνου στους 180 βαθμούς ή σε μια σχάρα πάνω από κάρβουνα ή σε γκαζάκι. Τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς: στο φούρνο θα σας πάρει περίπου 25΄-30΄, ενώ στα κάρβουνα ή στο γκάζι περίπου 10΄.


2. Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το πολτοποιημένο κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνετε το κρέας και το «γυρίζετε» μέσα στην κατσαρόλα με την βοήθεια μιας σπάτουλας για 3-4΄, να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να σιγοβράσει για 10΄.


3. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τον πελτέ, την πάπρικα, την φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή το κονκασέ, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε. Σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου και να μείνει μόνο με την σάλτσα του.


4. Βγάζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε να κρυώσουν. Τις ξεφλουδίζετε με το μαχαίρι ή με το χέρι, αφαιρώντας και τους σπόρους (αν υπάρχουν). Κατόπιν, τις ρίχνετε σε ένα μπολ μέσα στον οποίο έχετε ρίξει τον χυμό από τα λεμόνια και μισό φλιτζάνι νερό, ώστε να μην μαυρίσουν.


5. Στραγγίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε σε ένα γυάλινο μπολ και τις δουλεύετε με ένα πιρούνι, να πολτοποιηθούν. Σιγά σιγά προσθέτετε στο μίγμα λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τυρί και κρέμα γάλακτος ή γάλα, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη μέχρι να σχηματισθεί ένας πηχτός χυλός, σαν πουρές. Σερβίρετε σε ένα βαθύ πιάτο τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω το κοκκινιστό κρέας. 

ΧΡΗΣΙΜΟ 

Τις μελιτζάνες καλύτερα να μην τις πολτοποιήσετε στο μίξερ ή στο μπλέντερ γιατί ο πουρές σας θα γίνει λεπτόρρευστος και σίγουρα όχι τόσο γευστικός όσο αν τις λιώσετε με το πιρούνι.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face