Για 6 άτομα ()
1. Πλένετε τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι τις χαράζετε κάθετα σε ένα σημείο, όχι βαθιά. Τις τοποθετείτε στη σχάρα προθερμασμένου φούρνου στους 180 βαθμούς ή σε μια σχάρα πάνω από κάρβουνα ή σε γκαζάκι. Τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς: στο φούρνο θα σας πάρει περίπου 25΄-30΄, ενώ στα κάρβουνα ή στο γκάζι περίπου 10΄.
2. Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το πολτοποιημένο κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνετε το κρέας και το «γυρίζετε» μέσα στην κατσαρόλα με την βοήθεια μιας σπάτουλας για 3-4΄, να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να σιγοβράσει για 10΄.
3. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τον πελτέ, την πάπρικα, την φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή το κονκασέ, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε. Σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου και να μείνει μόνο με την σάλτσα του.
4. Βγάζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε να κρυώσουν. Τις ξεφλουδίζετε με το μαχαίρι ή με το χέρι, αφαιρώντας και τους σπόρους (αν υπάρχουν). Κατόπιν, τις ρίχνετε σε ένα μπολ μέσα στον οποίο έχετε ρίξει τον χυμό από τα λεμόνια και μισό φλιτζάνι νερό, ώστε να μην μαυρίσουν.
5. Στραγγίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε σε ένα γυάλινο μπολ και τις δουλεύετε με ένα πιρούνι, να πολτοποιηθούν. Σιγά σιγά προσθέτετε στο μίγμα λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τυρί και κρέμα γάλακτος ή γάλα, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη μέχρι να σχηματισθεί ένας πηχτός χυλός, σαν πουρές. Σερβίρετε σε ένα βαθύ πιάτο τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω το κοκκινιστό κρέας.
Τις μελιτζάνες καλύτερα να μην τις πολτοποιήσετε στο μίξερ ή στο μπλέντερ
γιατί ο πουρές σας θα γίνει λεπτόρρευστος και σίγουρα όχι τόσο γευστικός όσο αν τις λιώσετε με το πιρούνι.