Για 6 άτομα ()
1. Ψήνετε τις μελιτζάνες επάνω στη φωτιά (σε γκαζάκι) ή στο γκριλ της κουζίνας ή στα κάρβουνα. Τις αφήνετε να κρυώσουν και αφαιρείτε την επιδερμίδα και τους σπόρους. Την διαδικασία αυτή την κάνετε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό ώστε να μην μαυρίσουν οι μελιτζάνες.
2. Αφήνετε την σάρκα από τις μελιτζάνες σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν τα υγρά τους. Τις μεταφέρετε μετά σε ένα μπολ και τις ανακατεύετε με ένα αυγοδάρτη γρήγορα με το ταχίνι, το γιαούρτι, το λεμόνι, το πολτοποιημένο σκόρδο, το νερό, το ελαιόλαδο το αλάτι και το κόλιανδρο.
3. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο να γυαλίσει χωρίς να μαυρίσει. Σοτάρετε το κρέας για 4 – 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό και βράζετε μεχρι να απορροφηθεί εντελώς. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο.
4. Μεταφέρετε την μελιτζανοσαλάτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και από πάνω απλώνετε ένα λεπτόστρώμα κιμά. Περιχύνετε λίγο ελαιόλαδο, το πετιμέζι, πασπαλίζετε με το κουκουνάρι το μαϊντανό τα ρεβίθια και λίγο μαύρο πιπέρι.
Την ίδια συνταγή μπορείτε να την φτιάξετε και με κιμά.