Για 4 άτομα ()
1. Τοποθετείτε τα υλικά για τη σάλτσα πέστο σε ένα μπλέντερ ή μούλτι, τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα και στη συνέχεια βάζετε τη σάλτσα στο ψυγείο.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό και τα κρεμμύδια, τις φέτες του καρότου, τον μαϊντανό, τις φλούδες του λεμονιού και το σκόρδο και μαγειρεύετε για 1'.
3. Τοποθετείτε τα φιλέτα σολομού στο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω , σκεπάζετε με το καπάκι και αφήνετε να βράσει για άλλα 4'. Γυρίζετε απαλά τα φιλέτα σολομού και συνεχίζετε το βράσιμο με κλειστό το καπάκι για 1' ακόμα. Αποσύρετε τα φιλέτα με τρυπητή κουτάλα και τα μοιράζετε σε πιάτα. Σερβίρετε, απλώνοντας την πέστο τα φιλέτα και γαρνίροντας με τα λαχανικά.
O σολομός αν ψηθεί περισσότερο, χάνει την υγρασία του και στεγνώνει η σάρκα του. Εναλλακτικά μπορείτε να το φτιάξετε με πέρκα ή μπακαλιάρο φρέσκο.