Για 4 άτομα ()
1. Καθαριζετε και κόβετε το στέλεχος της ρίζας από τα χόρτα. Τα πλένετε και τα βράζετε για 8΄. Τα μεταφέρετε σε ένα τρυπητό, τα αφήνετε να στραγγίσουν και ετοιμάζετε το ψάρι.
2. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Πασπαλίζετε τον σολομό με αλάτι και πιπέρι και τον σοτάρετε για 4' από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε τον σολομό σε ένα πιάτο και τον σκεπάζετε με μια μεβράνη για να μείνει ζεστός.
3. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στην κατσαρόλα και προσθέτετε το κρασί, κατόπιν το σκόρδο, το πορτοκάλι, το χυμό πορτοκαλιου και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύετε για 5'-7' ή μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο μισό και να πήξει λίγο. Βάζετε στη βάση του πιάτου λίγο σταμναγκάθι και από πάνω τον σολομό. Περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε.
Αντί για σταμναγκάθι, μπορείτε να συνοδέψετε το σολομό με μαρούλι και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, που θα ζεματίσετε για 2΄ μόνο ή αν είναι καλοκαίρι με βλίτα.