Για 6 άτομα ()
1. Ξεπλένετε τον μπακαλιάρο από το αλάτι, κόβετε το φιλέτο σε κομμάτια και τα βάζετε σε μπόλικο κρύο νερό για να ξαλμυρίσουν. Τα αφήνετε για 8-10 ώρες, διάστημα κατά το οποίο αλλάζετε το νερό 3-4 φορές.
2. Φτιάχνετε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνετε με το κρασί, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας, και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε και την ντομάτα. Ρίχνετε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά.
3. Στραγγίζετε και σκουπίζετε τον μπακαλιάρο πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αφού κόψετε το κάθε φιλέτο στη μέση και κατά μήκος, το χωρίζετε το κάθε κομμάτι σε 4 μικρά τεμάχια έτσι ώστε να μπορείτε να τα τυλίξετε σε ρολό.
4. Αναμειγνύετε σε ένα μπολ την τριμμένη ψίχα του ψωμιού – αφού κρατήσετε 2 κ.σ. – με 2 κ.σ ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την κάππαρη, το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι.
5. Απλώνετε στην επιφάνεια κάθε τεμαχίου μπακαλιάρου μια ποσότητα από αυτό το μείγμα, διπλώνετε σε ρολό, προσθέτετε 1 φύλλο δάφνης και στερεώνετε το ρολό με μια οδοντογλυφίδα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια μπακαλιάρου.
6. Σε ένα ταψί απλώνετε την μισή ποσότητα της σάλτσας. Πασπαλίζετε τα ρολάκια με την υπόλοιπη τριμμένη ψίχα και τα τοποθετείτε στο ταψί, τα περιχύνετε με τη υπόλοιπη σάλτσα και το ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μπορείτε αν θέλετε πιο δυνατή γεύση να προσθέσετε στη σάλτσα μερικές λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες