alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

spanakotiropita top 16 07 2016

Αφράτο φύλλο με πολλές πτυχώσεις που μοιάζει με σφολιάτα  και απίστευτη γέμιση λόγο της υπέροχης γεύσης που δίνει το σουσάμι σε συνδυασμό με την φέτα και το σπανάκι.

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΓΑΣΤΡΑΣ

spanakotiropita top 16 07 2016

Αφράτο φύλλο με πολλές πτυχώσεις που μοιάζει με σφολιάτα  και απίστευτη γέμιση λόγο της υπέροχης γεύσης που δίνει το σουσάμι σε συνδυασμό με την φέτα και το σπανάκι.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρ. 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
0 λεπ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος: 0€,

ΥΛΙΚΑ

Για 12 κομμάτια ()

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κουτ. σουπ. σουσάμι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουτ. σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 2 αυγά

Για το άλειμμα

  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • κύβο βούτυρο φρέσκο
  • λίγο αλάτι

Για το φύλλο

  • 6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σουπ. ξίδι ή τσίπουρο
  • 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και σχηματίζετε στο κέντρο του μια λακκούβα. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο και προσθέτετε σιγά – σιγά το νερό ζυμώνοντας με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε μια ζύμη αφράτη και ομοιογενή. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα χλιαρό νερό.


2. Χωρίζετε την ζύμη σε τέσσερα μέρη και τα ζυμώνετε ξανά το καθένα ξεχωριστά. Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.


3. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Πλένετε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβετε. Ρίχνετε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Το ανακατεύετε και το τρίβετε με τα χέρια σας να μαραθεί. Το ξεπλένετε και το βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζει για 10 λεπτά. Ρίχνετε το σπανάκι πάλι στο μπολ και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά, τη φέτα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε καλά.


4. Ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη τις μπάλες της ζύμης σε τέσσερα φύλλα . Πάνω σε κάθε φύλλο αλείφετε με το χέρι σας μια γενναιόδωρη ποσότητα μαργαρίνης . Βάζετε το ένα φύλο πάνω στο άλλο και τυλίγετε ρόλο . Τυλίγεται με μια μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για τρεις ώρες . Κόβετε το μπαστούνι της ζύμης στα δυο και ανοίγεται με τον πλάστη δυο φύλλα πάχους 2 εκ και διαμέτρου λίγο μεγαλύτερα από το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.- τα φύλλα πρέπει να έχουν περιθώριο να κρέμονται γύρω από τα τοιχώματα του σκεύους.


5. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνετε στον πάτο του ένα φύλλο. Πασπαλίζετε με το μισό σουσάμι .Αδειάζετε την γέμιση και την στρώνεται με ένα κουτάλι να πάει παντού. Πασπαλίζετε ξανά με το υπόλοιπο σουσάμι . Απλώνετε από πάνω ένα ακόμα φύλλο.


6. Στη συνέχεια γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν από τα τοιχώματα του ταψιού ώστε να δημιουργήσετε ένα στεφάνι.


7. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα με το λιωμένο βούτυρο και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια του μεγέθους που θέλετε και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς μέχρι η πίτα να ροδίσει, περίπου 1 ώρα.


ΧΡΗΣΙΜΟ


Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε και τυρόπιτα ή κιμαδόπιτα στην γάστρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face