Για 8 άτομα ()
1. Κόβετε το λουκάνικο και αφαιρείτε τη μεμβράνη με ένα μαχαιράκι. Τοποθετείτε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας από το λουκάνικο, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Όσο το κρέας σοτάρεται, το λίπος του θα λιώσει και δεν θα κολλήσει στο τηγάνι.
2. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε στο τηγάνι τα κάστανα και το θυμάρι. Τα σοτάρετε για 1'-2' μέχρι να ροδίσουν τα κάστανα, έπειτα προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να βράσει ελαφρώς για 1' μέχρι να δέσει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
3. Βράζετε τις ταλιατέλες σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου για να γίνουνε al dente. Στραγγίζετε τις ταλιατέλες σε ένα τρυπητό. Έπειτα τις επανατοποθετείτε στη κατσαρόλα και προσθέτετε την σάλτσα.
4. Τοποθετείτε τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε την παρμεζάνα και το γάλα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά με πιρούνα μέχρι η σάλτσα να καλύψει τις ταλιατέλες.
5. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και λίγο θυμάρι.
Μπορείτε αντί για παρμεζάνα, να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα σε συνδυασμό με ένα πικάντικο κεφαλοτύρι.