Για 6 άτομα ()
1. Ανοίγετε τις κονσέρβες τόνου, παίρνετε ένα μεγάλο μπολ, αδειάζετε τον τόνο, προσθέτετε τα αμύγδαλα, το ξύσμα λεμονιού, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, τη μουσκεμένη ψίχα μαύρου ψωμιού, το αβγό και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
2. Ανακατεύετε το μείγμα με τα χέρια σας ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά, όπως ακριβώς και με τους κλασσικούς κεφτέδες του κιμά. Πλάθετε το μείγμα σε 12 μπάλες μεγέθους καρυδιού και τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα, τις σκεπάζετε με μεμβράνη και τις βάζετε στο ψυγείο να σφίξουν για 10 λεπτά.
3. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτετε την ψιλοτριμμένη ντομάτα και το σκόρδο. Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε λίγο να εξατμιστεί το οινόπνευμα, αλευρώνετε τους κεφτέδες και τους ρίχνετε στη σάλτσα να βράσουν για 12 λεπτά. Αυτοί θα φουσκώσουν, θα πάρουν γεύση, χρώμα και άρωμα από την κατακόκκινη σάλτσα.
4. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σουρώνετε καλά.
5. Μοιράζετε τα ζυμαρικά σε 6 πιάτα, τα περιχύνετε με τα κεφτεδάκια και την σάλτσα τους, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, λίγο μαϊντανό, στολίζετε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.
Τα κεφτεδάκια τόνου μπορείτε να τα συνοδεύσετε και με ρύζι.