Για 6 άτομα ()
1. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε την κινόα και ανακατεύετε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα.
2. Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών ή το νερό, και περιμένετε να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε για περίπου 15' ακόμα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσει η κινόα.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το μισό ρόδι, το μανταρίνι (χωρισμένο σε σκελίδες από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει τη μεμβράνη), το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη.
4. Ρίχνετε στο μπολ την κινόα και αλατοπιπερώνετε. Γαρνίρετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το υπόλοιπο ρόδι και σερβίρετε.
Η κινόα είναι ένα «ευαίσθητο» γευστικό δημητριακό, γι' αυτό θέλει καλή ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά ώστε να μην εξαφανιστεί η ντελικάτη υφή του. Αποφύγετε τα έντονα μπαχαρικά.