Για 6 άτομα ()
1. Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε πολύ μικρά και λεπτά στικς. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τον χυμό από τα δύο πορτοκάλια, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τα υπόλοιπα πορτοκάλια.
2. Παίρνετε ένα μικρό τηγάνι και βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τους σπόρους του κύμινου και τηγανίζετε για 1-2 λεπτά να βγάλουν το άρωμα τους. Προσθέτετε τους σπόρους μαζί με το ελαιόλαδο, ζεστό όπως είναι στα καρότα. Σκεπάζετε και αφήνετε την σαλάτα να μαριναριστεί για 3-4 ώρες.
3. Στραγγίζετε την μισή σαλάτα και την ρίχνετε σε ένα βαθύ τηγάνι. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη και αρχίζετε σίγα σιγά να καραμελώνετε τα καρότα ανακατεύοντας συνέχεια για 5 - 6 λεπτά. Σβήνετε με την σόγια σος και το ξίδι.
4. Ενώνετε τα καραμελώμενα καρότα με την υπόλοιπη ωμή σαλάτα και πασπαλίζεστε με τον μισό μαϊντανό. Ανακατεύετε και μεταφέρετε σε ένα μπολ βαθύ. Στρώνετε από πάνω μερικές φέτες πορτοκάλι και περιμετρικά με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως ή δροσίζετε για λίγο στο ψυγείο.
Η μέθοδος τηγανίσματος των σπόρων και των μπαχαρικών βοηθά στο να αναδειχθούν τα αρώματά τους.