Για 12 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τη ζύμη: σε ένα μπολ ενώνετε τη μαγιά με το ξινόγαλο και το αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και χτυπάτε να ενωθούν καλά. Ρίχνετε το αυγό, το ελαιόλαδο και το ξίδι και χτυπάτε καλά. Προσθέτετε σιγά – σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα για 15 λεπτά μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ το σκεπάζετε με μεμβράνη και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 12 ώρες.
2. Φτιάχνετε τη γέμιση: σε μπολ ενώνετε το λιωμένο βούτυρο με το αλεύρι. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάτε για 2 λεπτά μέχρι ο μείγμα να γίνει σφιχτό.
3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε στα δύο. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο περίπου 3-4 εκ πάχος. Απλώνετε τη μισή γέμιση σε κάθε φύλλο και το διπλώνετε από την άκρη προς το κέντρο για να δημιουργήσετε μια μπάλα. Πλάθετε την μπάλα σε καρβέλι και τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Πατάτε με το χέρι σας να «καθίσει» λίγο η ζύμη.
4. Χτυπάτε τους κρόκους με το γιαούρτι και με το μείγμα αυτό κάνετε διάφορα σχέδια πάνω στο ψωμί. Ψήνετε στους 200 βαθμούς γα 30 λεπτά.
Μπορείτε στην γέμιση να προσθέσετε διάφορα αρωματικά μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο.