alta linea banner2

social FB social GOOGLE social INSTAGRAM social PINTEREST social TWITTER social YOUTUBE

armenian top

Ένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο ψωμί που συναντάτε σε διαφορετικές εκδοχές σε ολόκληρη την Αρμενία. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι η ζύμη του μοιάζει με σφολιάτα και δεν περιέχει κανένα απολύτως μπαχαρικό

ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

armenian top

Ένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο ψωμί που συναντάτε σε διαφορετικές εκδοχές σε ολόκληρη την Αρμενία. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι η ζύμη του μοιάζει με σφολιάτα και δεν περιέχει κανένα απολύτως μπαχαρικό

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
12 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 10€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα ()

Για από πάνω

  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κουτ. σουπ. γιαούρτι

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. σουπ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη ζύμη

  • 1 κουτ.γλυκ. ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι ξινόγαλο
  • 1 φλιτζάνι ανάλατο αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σουπ. ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη ζύμη: σε ένα μπολ ενώνετε τη μαγιά με το ξινόγαλο και το αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και χτυπάτε να ενωθούν καλά. Ρίχνετε το αυγό, το ελαιόλαδο και το ξίδι και χτυπάτε καλά. Προσθέτετε σιγά – σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα για 15 λεπτά μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ το σκεπάζετε με μεμβράνη και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 12 ώρες.


2. Φτιάχνετε τη γέμιση: σε μπολ ενώνετε το λιωμένο βούτυρο με το αλεύρι. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάτε για 2 λεπτά μέχρι ο μείγμα να γίνει σφιχτό.


3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε στα δύο. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο περίπου 3-4 εκ πάχος. Απλώνετε τη μισή γέμιση σε κάθε φύλλο και το διπλώνετε από την άκρη προς το κέντρο για να δημιουργήσετε μια μπάλα. Πλάθετε την μπάλα σε καρβέλι και τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Πατάτε με το χέρι σας να «καθίσει» λίγο η ζύμη.


4. Χτυπάτε τους κρόκους με το γιαούρτι και με το μείγμα αυτό κάνετε διάφορα σχέδια πάνω στο ψωμί. Ψήνετε στους 200 βαθμούς γα 30 λεπτά.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε στην γέμιση να προσθέσετε διάφορα αρωματικά μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο.



ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.
 
newsl face