Για 8 κομμάτια ()
1. Φτιάξτε το παντεσπάνι σοκολάτας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Στρώστε ένα ταψί διαστάσεων 38 x 25 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και έπειτα βουτυρώστε και το χαρτί.
2. Βάλτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά με σύρμα χειρός (αβγοδάρτη) μέχρι να ενοποιηθούν.
3. Χτυπήστε στο μίξερ με το σύρμα (εξάρτημα μίξερ) για 5-6’ τους κρόκους με 100γρ. από τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν πηχτά και να ανοίξουν σε χρώμα. Καθαρίστε τα πλαϊνά του μπολ με τη σπάτουλα μία φορά κατά τη διάρκεια του χτυπήματος και στο τέλος προσθέστε την εσάνς βανίλιας.
4. Σε καθαρό μπολ με αβγοδάρτη χτυπήστε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (30γρ.) μέχρι να γίνουν γυαλιστερά και αφράτα.
5. Ρίξτε το μείγμα με το αλεύρι στο μίγμα των κρόκων, ανακατέψτε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης και έπειτα προσθέστε και τα ασπράδια. Ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μίγμα.
6. Αδειάστε το μίγμα στο ταψί και ψήστε για 12-15’ στην προτελευταία σχάρα. Βγάλτε το από το φούρνο. Αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας θα πρέπει να είναι αφράτο και να μην αφήσει δαχτυλιά.
7. Κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη πάνω σε δύο καθαρές πετσέτες κουζίνας.
8. Αναποδογυρίστε το παντεσπάνι έτσι ώστε η επάνω του μεριά να είναι αυτή με τη λαδόκολλα. Ξεκολλήστε προσεκτικά τη λαδόκολλα και κόψτε το παντεσπάνι στη μέση κατά μήκος της μακριάς πλευράς.
9. Τυλίξτε προσεκτικά το κάθε κομμάτι παντεσπάνι με την πετσέτα κατά μήκος της μακριάς πλευράς και αφήστε το να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
10. Φτιάξτε τη γέμιση. Ανακατέψτε με έναν αβγοδάρτη σε ένα μπολ, καλά το τυρί μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη, το λικέρ καφέ και την κομπόστα με το ψιλοκομμένο ροδάκινο, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
11. Ξετυλίξτε τα παντεσπάνια και γεμίστε τα με το μίγμα τυριού. Ξανατυλίξτε τα προσεκτικά και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να σφίξουν.
12. Φτιάξτε τη σος σοκολάτας. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι εκτός από την ψιλοκομμένη σοκολάτα, και βράστε για 2’ σε μέτρια φωτιά. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε και τη σοκολάτα ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει. Αφήστε τη σάλτσα μερικές ώρες εκτός ψυγείου για να πήξει.
13. Κόψτε τα παντεσπάνια σε μπουκίτσες και σερβίρετε με την σάλτσα σοκολάτας σε ξεχωριστό μπολάκι στο πλάι και ξυλάκια για κινέζικο.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε και έναν ολόκληρο κορμό και να τον περιχύσετε με τη σάλτσα πριν τον σερβίρετε