Για 6 άτομα ()
1. Ενώνετε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το πορτοκαλόνερο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βανίλια και το ρύζι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε μέτρια θερμοκρασία. Φέρνετε σε βρασμό και βράζετε για 45 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα αλλά όσο πιο συχνά γίνετε για να μην κολλήσει. Πρέπει να προσέχετε πολύ να μην σας πιάσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας.
2. Αποσύρετε από τη φωτιά. Χτυπάτε σε ένα μπολ τη μισή κρέμα γάλακτος με τον κρόκο αυγού. Προσθέτετε το μείγμα της κρέμας στην κατσαρόλα, μαζί με το σαφράν και τους χουρμάδες και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
3. Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα σε παχύρευστη μορφή (σαν γιαούρτι) και την ενώνετε με το μείγμα. Αφήνετε το ρυζόγαλο να κρυώσει. Σερβίρετε κρύο πασπαλισμένο με φιστίκια, κάσιους και λίγους στήμονες σαφράν.
Μπορείτε αν θέλετε να το σερβίρετε και με σπόρους ροδιού και αποξηραμένα ροδοπέταλα.