Για 6 άτομα ()
1. Φτιάχνετε τη σάλτσα φράουλα. Πλένετε και καθαρίζετε τις φράουλες. Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνετε τις φράουλες, το χυμό από το λεμόνι και την καστανή ζάχαρη. Τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά και με μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύετε για 3 λεπτά.
2. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, αρχίζετε να πιέζετε με τη σπάτουλα λίγο τις φράουλες να λιώσουν. Μετά από 1 λεπτό αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίξτε το κονιάκ. Ανακατεύετε με τη σπάτουλα καλά. Οι φράουλες δεν πρέπει να λιώσουν τελείως. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει τελείως.
3. Φτιάχνετε την κρέμα. Ρίχνετε σε ένα μπολ το γιαούρτι και την σαντιγί και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κινήσεις να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τους ξηρούς καρπούς.
4. Παίρνετε 6 βαζάκια κάνετε εναλλάξ στρώσεις από σάλτσα φράουλας, κρέμα γιαουρτιού και ξηρούς καρπούς μέχρι να γεμίσουν τα βαζάκια, τελειώνοντας με σάλτσα φράουλας. Πασπαλίζετε με την τριμμένη σοκολάτα και σερβίρετε.
Το καλοκαίρι μπορείτε να φτιάξετε την ίδια συνταγή με βερίκοκα.