Για 10 κομμάτια ()
1. Βουτυρώνετε μια ανοιγόμενη φόρμα για κέικ, περίπου 28 εκατοστά, στρώνετε τα θρυμματισμένα amaretti και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο.
2. Για τη ζύμη: ξεφλουδίζετε τα καρότα, τα ξύνετε πολύ λεπτά με τον τρίφτη λαχανικών και τα αφήνετε στην άκρη.
3. Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους μαζί με τη βανίλια τη μαύρη ζάχαρη, το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα σαν κρέμα.
4. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Ρίχνετε τμηματικά την άσπρη ζάχαρη και συνεχίζετε να χτυπάτε τα υλικά, μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
5. Αναμιγνύετε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ ,το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, τα καρότα και τα προσθέτετε στο μείγμα των κρόκων.
6. Ενσωματώνετε σιγά-σιγά τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις και τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Βάζετε τη ζύμη στη φόρμα και την απλώνετε ομοιόμορφα, ώστε η επιφάνεια της να είναι λεία. Την ψήνετε στο φούρνο στους 180ο C (πάνω και κάτω αντίσταση) για 40-45 λεπτά.
7. Για την κρέμα τυριού (frosting): Xτυπάτε στο μίξερ , πρώτα το βούτυρο μόνο του και στη συνέχεια προσθέστε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.
8. Χτυπήστε καλά μέχρι να πάρετε ένα σφιχτό μείγμα. Βάζετε την κρέμα στο ψυγείο για λίγο.
9. Όταν το κέικ είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει εντελώς , και κόψτε το στη μέση σε δύο δίσκους με ένα πριονωτό μαχαίρι. Τοποθετήστε μια δόση από το frosting στον ένα δίσκο , καλύψτε με τον άλλο και με μία σπάτουλα απλώστε την κρέμα τυριού σε όλη την επιφάνεια του και στα πλαϊνά.
10. Γαρνίρετε με καρύδια κομμένα στα 2 ή με τριμμένο καρότο
Εάν θέλετε να καλύψετε και να γαρνίρετε όλο το κέικ με τη κρέμα τυριού και όχι μόνο στη μέση και απλή επάλειψη, θα διπλασιάσετε τη ποσότητα.