Για 8 άτομα ()
1. Καθαρίζετε και κόβετε τα αχλάδια σε μέτριες φέτες. Τα τοποθετείτε σε μια αντικολλητική φόρμα την οποία έχετε αλείψει με 3 κουταλιές λιωμένη μαργαρίνη. Πασπαλίζετε τα αχλάδια με το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το τζίντζερ και τα περιχύνετε με το μέλι.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα, προσθέτετε το αυγό χτυπημένο, το μέλι, το ελαιόλαδο και την μαργαρίνη. Ανακατεύετε πολύ καλά με σύρμα ή μίξερ χειρός, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Ρίχνετε το μείγμα πάνω στα αχλάδια. Ανακινείτε λίγο το ταψί για να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα ομοιόμορφα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40'-45'. Βγάζετε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10΄.
4. Παίρνετε μια πιατέλα και αναποδογυρίζετε το κέικ, αφού πρώτα το χαράξετε περιμετρικά με ένα μαχαιράκι. Σερβίρετε το κέικ ζεστό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για αχλάδια μήλα ή δαμάσκηνα.